Scheiden is niet niks. Niet alleen gevoelsmatig maar ook praktisch komt er altijd veel meer bij kijken dan je vooraf had bedacht. Als scheiden al jouw idee was, zo niet dan kan de onaangename verrassing van alle bijkomende zaken aardig rauw op je dak vallen. En dat brengt emotie met zich mee, hele begrijpelijke en acceptabele emotie.

“Het liefst zou ik alles in de fik steken” begon ze op hoge toon. Om er timide aan toe te voegen dat zoiets wel erg rigoureus zou zijn.

Zaterdagochtend.

Het is een gure ochtend als ik bij mijn klant op de stoep sta voor een eerste kennismaking, maar binnen is het warm. Standaard trek ik een uur uit voor zo’n gesprek en dat is meestal wel genoeg. Het echte praten komt vaak pas echt op gang tijdens de opruimsessies zelf.

Nu wil ik vooral weten wat ik voor haar kan betekenen en of haar doelen haalbaar zijn.

Carolien.

Deze dame, ik noem haar Carolien, zit echter direct op haar praatstoel. Ze maakt een heerlijke kop koffie voor me (heel fijn al die luxe thuis-apparaten) en steekt direct van wal. Over haar ex-man, hoe blij ze is dat hij weg is gegaan, dat het inmiddels al 2 jaar geleden is dat hij zijn koffers pakte en dat ze nu wel eens wil dat ‘ie voorgoed verdwijnt.

Al die tijd luister ik aandachtig, knik ik bevestigend en vraag ik door. Maar nu val ik even stil. Voorgoed verdwijnen vraag ik? In welk opzicht bedoel je dat precies?  “Nou, gewoon, al die oude zooi van hem mag nu wel eens de deur uit en hij komt het niet halen”

Er ontsnapt een zucht van opluchting, ik heb teveel spannende films gekeken denk ik.

Als ik door vraag hoor ik dat de ex-man verhuist is naar een ander deel van het land en dat de nieuwe vriendin liever niet teveel geschiedenis in huis haalt. Daar is wat voor te zeggen natuurlijk. Maar nu staan al die spullen nog op zolder, in de schuur en er staan zelfs nog spullen in de slaapkamer. “En ik zit nu op Our Time dus dat is niet handig” klinkt het ondeugend. De boodschap is duidelijk. De ex moet er uit.

Dinsdag starten we. Stap voor stap zullen we alle ruimtes doorlopen en zullen we scheiden. Afval dan, want alle spullen, kleding en andere zaken zullen een andere bestemming krijgen. Dinsdag zal ik haar zien opbloeien, dan zijn we aan het einde van de sessie al een heel eind met opruimen want wegdoen zal haar erg makkelijk afgaan gok ik zomaar.We beginnen in de slaapkamer. Klaar voor een nieuw begin, of Carolien op Our Time de nieuwe ware zal vinden laat ik in het midden, ze is daadkrachtig genoeg om de juiste keuzes te maken.

En scheiden doet ze voorlopig alleen met haar afval