Het nieuws kopte al vroeg vanmorgen; nog 88 jaar tot vrouwen gelijk zijn aan mannen.

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Een dag waarop de wereldwijde gelijkheid van rechten, kansen, vrijheid, solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen centraal staat. Iets waar ik achter sta. Want eerlijk is eerlijk; er is nog veel winst te behalen.

Deze dag is ontstaan tijdens de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie op 8 maart 1908, en heeft een hoop teweeggebracht. Vandaag barst het dan ook wereldwijd van de evenementen, symposia en bijeenkomsten. Maar vandaag en nu heb ik het even over jou.

Hoe gaat het met je?

Hoe gaat het met je? Zeg eens eerlijk, stel je jezelf weleens die vraag? Sterk zijn kunnen we allemaal, en velen onder ons doen zich vaak sterker voor dan we zijn. Iets met alle ballen in de lucht houden, schone schijn en het perfecte plaatje. Maar ben je ondertussen wel lief voor jezelf?

Je hoofd staat de hele dag aan, je houdt alle bordjes hoog en staat voor iedereen klaar. Voor de buitenwereld lijkt je leven perfect op orde maar achter de voordeur is dat nog wel eens anders. Daar zijn je dagen te kort en je nachten nog korter. Ergernis, vermoeidheid en frustratie vechten om voorrang in je propvolle hoofd.

Ben je wel eens lief voor jezelf?

Zeg je wel eens nee? Tegen de zoveelste hulp-avond op school, tegen het kaften van boeken, tegen een deadline, tegen je leidinggevende of tegen jezelf? Lief zijn is ook nee zeggen. Lief zijn is je lat wat lager leggen, je tempo wat terugschroeven en erop vertrouwen dat niet perfect nog steeds goed genoeg is.

Dat nee zeggen kunnen vrouwen moeilijk. En ik beken dat ik er ook wel eens tegenaanloop. “Maar voor wie doe je het dan?” Notabene mijn man stelde me die vraag nadat ik m’n tweede koude kop koffie wegspoelde.

Voor wie doe je het dan?

Zijn vraag deed heel even pijn, ken je dat kleine scheutje tussen je hart en je middenrif? Dat pijnscheutje is er als iemand de vinger op de zere plek legt en je eigenlijk dondersgoed weet dat dat zo is.

Want voor wie hou je de schijn op? Voor de buren, zodat ze zien hoe perfect je leven is? Hoe mooi je kindjes er uitzien? Of doe je het voor je familie? Omdat je schoonzus een betere baan heeft en de zoveelste promotie heeft gemaakt? Misschien doe je het voor je partner, omdat je je niet wilt laten kennen.

De zin van Internationale vrouwendag is hiermee belangrijker dan ooit. Ik zou het eigenlijk wel willen onderstrepen. Ach, f*ck it; De zin van Internationale vrouwendag is belangrijker dan ooit.

Nog teveel willen wij ons meten aan een ander. Niet alleen aan mannen, maar misschien nog wel meer aan vrouwen. Maar vrouw, je bent goed bezig! Je hoeft jezelf niet te meten aan een ander, dat is namelijk een strijd die je niet zult winnen. Iedere vrouw staat elke dag voor keuzes. Voor dezelfde keuzes en afwegingen als jij.

Het antwoord zit ‘m in de vraag die je jezelf stelt; Moet ik dit alleen doen? Nee.

Want juist omdat je hulp kunt vragen laat je zien dat je naar vooruitgang streeft, naar oplossingen zoekt en vooral dat je krachtig genoeg bent om een oproep te doen voor hulp.

Zal ik een geheimpje verklappen. Van hulp vragen word je blij. Je houdt namelijk meer tijd en energie over om te steken in dingen die er voor jou toe doen.

En zal ik je nog een geheimpje verklappen?

Niemand is zo goed als jij, en dat is jouw superkracht!